Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Αυτοπαραγωγή ενέργειας ή αλλιώς, απλά μαθηματικά! (Net Metering)


Η παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πλέον κάτι παρωχημένο στη χώρα μας, με μεγάλο οικονομικό συμφέρον για κάποιους και για άλλους σχετικά μικρό λόγω των διαφοροποιημένων συμβολαίων και των συνεχών αναπροσαρμογών της τιμής πώλησης.

Γιατί όμως να αγοράζεις κάτι που ήδη έχεις παράξει;



Φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής VS διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν την εξής λογική: 
Εγκαθίστανται σε μια οικία ή επιχείρηση. Η οικία ή η επιχείρηση έχει μια κατανάλωση Α και μια παραγωγή ενέργειας Β. Θα πληρώσει στη ΔΕΗ το λογαριασμό για την κατανάλωση Α επί την τιμή της kWh του τιμολογίου της ΔΕΗ. Θα πληρωθεί από τη ΔΕΗ την παραγόμενη ενέργεια Β επί την τιμή αγοράς της κάθε kWh από την αναθεωρημένη τιμή του συμβολαίου.

Πρακτικά έχουμε:
Α*τιμή λογαριασμού ΔΕΗ= έξοδο
Β*τιμή συμβολαίου ΔΕΗ=έσοδο
Κέρδος= Β*τιμή συμβολαίου - Α*τιμή λογαριασμού


Από την άλλη τα συστήματα αυτοπαραγωγής έχουν τη λογική:  Η οικία ή η επιχείρηση έχει μια κατανάλωση Α και μια παραγωγή ενέργειας Β. Οι μετρητές που παρεμβάλλονται μεταξύ συστήματος και δικτύου της ΔΕΗ κρατούν το «λογαριασμό» παραγωγής-κατανάλωσης. Το αμφίδρομο αυτό «ρολόι» μετράει την ενέργεια που εισέρχεται από το δίκτυο και αφαιρεί την ενέργεια που παράγεται από το σύστημα. Έτσι θα γίνει ενεργειακός συμψηφισμός και όχι λογιστικός.

Πρακτικά έχουμε:
Κέρδος = (Β-Α)*τιμή συμβολαίου.

Πηγή:hireelectric.com


Στα τεχνικά:

Στην αυτοπαραγωγή (netmetering) δεν αλλάζει το φωτοβολταϊκό σύστημα σε σύγκριση με ένα διασυνδεδεμένο φ/β για πώληση ρεύματος παρά μόνο στη διάταξη σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η διαφορά είναι ότι ανάμεσα στο δίκτυο και το σύστημα παρεμβάλλεται ένα ρολόι συμψηφισμού.
Αν το σύστημα αυτοπαραγωγής παράγει λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται το κτίριο, ο καταναλωτής πληρώνει μόνο τη διαφορά. Αν παράγεται περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται, ο καταναλωτής δεν πληρώνει για το ηλεκτρικό ρεύματα που καταναλώνει, αλλά η περίσσεια απορροφάται από το ηλεκτρικό δίκτυο χωρίς αντίτιμο.


Πηγή:paid4power.ca



Τα πλεονεκτήματα:

Εξαρτάσαι από μία τιμή, όχι και από τιμή συμβολαίου και τιμή πώλησης της ΔΕΗ.
Απεγκλωβισμός από συμβόλαια και τιμές αγοράς-πώληση.
Αυξημένη τιμή ρεύματος σε ένα θετικού ισοζυγίου φ/β σύστημα, είναι επιθυμητή.
Μπορεί να επιτευχθεί ένα ασφαλές και ταυτόχρονα αυτόνομο ενεργειακά σπίτι ή επιχείρηση.
Μειώνονται οι απώλειες κατά τη μεταφορά της ενέργειας.
Ξεκάθαρος υπολογισμός, ενεργειακός συμψηφισμός και όχι λογιστικός με πολλές μεταβλητές.


Πηγή:wikimedia.org


Η άποψη:

Πολύ θετική η έγκριση της αυτοπαραγωγής στη χώρα μας, αναμένουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της.

Είναι ένα επενδυτικά πιο βιώσιμο σύστημα με μικρότερη γραφειοκρατία και περιορισμούς. Ο χρήστης δε μετατρέπεται σε έμπορο ενέργειας αλλά στοχεύει στην οικολογική αυτονόμηση της οικίας έχοντας εξασφαλίσει ότι δε θα ξεμείνει ποτέ από ενέργεια και διοχετεύει και τυχόν περίσσεια στο δίκτυο. Δεν επηρεάζεται από αλλαγές σε συμβόλαια και τιμές αγοράς-πώλησης. Ο εύκολος και ξεκάθαρος υπολογισμός του λογαριασμού ρεύματος είναι το μεγαλύτερο θετικό του net metering.

Ας ελπίσουμε, οι νόμοι, οι διατάξεις και οι επιχορηγήσεις θα στοχεύσουν σε ένα οικολογικότερο θεσμικό πλαίσιο γύρω από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας χωρίς να πέφτει όλο το οικονομικό βάρος  στον καταναλωτή.

του Αριστοτέλη Τσεκούρα.

Για αναδημοσίευση παρακαλώ αναφέρεται την πηγή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου