Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Δοχείο Αδρανείας: συντηρητής θερμότητας!

ΠΗΓΗ:http://www.wisconsinperspective.com

Δοχείο Αδρανείας: Ποιά τα οφέλη; Πώς λειτουργεί; Τι να προσέξω;

Στόχος: να μη γίνεται σπατάλη ενέργειας.
Η αποδοτική εκμετάλλευση των συστημάτων θέρμανσης είναι βασικός γνώμονας για κάθε μελέτη.

Το δοχείο αδρανείας στηρίζει τη λειτουργία του στη θερμική αδράνεια.

Αυξάνοντας τα προθερμασμένα λίτρα του κυκλώματος θέρμανσης η επιστροφή του "κρύου" νερού από το κύκλωμα θέρμανσης επηρεάζουν λιγότερο τη θερμοκρασία του λέβητα.

Αυτό γιατί;
Δείτε το με ένα παράδειγμα.

(έστω οικία γύρω στα 100τ.μ. με 6-7 σώματα και λέβητας χωρητικότητας 100l νερού).

Δίνουμε εντολή στο λέβητα να φτάνει το νερό στους 75 βαθμούς.

Χωρίς δοχείο αδρανείας.
Ο λέβητας θερμαίνει τα 100 λίτρα που διαθέτει και τα φτάνει στους 75 βαθμούς. Πηγαίνοντας αυτά στο κύκλωμα θα γυρίσουν πίσω στους περίπου 40 βαθμούς. 
Και θα αναμειχθούν με τα 100 λίτρα των 75 βαθμών. Έτσι θα έχουμε νερό θερμοκρασίας 57,5 βαθμών.
Έτσι ο λέβητας θα έχει τώρα να ανεβάσει κατά 17,5 βαθμούς τη θερμοκρασία του κυκλώματος.


Με δοχείο αδρανείας 800 λίτρα:
Ο λέβητας θερμαίνει ΜΙΑ φορά τα 800+100 λίτρα στους 75 βαθμούς.
Στον κύκλο λειτουργίας: 100 λίτρα της επιστροφής στους 40 βαθμούς θα αναμειχθούν με τα 900 λίτρα των 75 βαθμών. 
Έτσι ο λέβητας θα έχει τώρα να ανεβάσει κατά 3,5 βαθμούς τη θερμοκρασία του κυκλώματος.


Έτσι βλέπουμε με αυτό το πολύ απλουστευμένο παράδειγμα ότι ο λέβητας με ένα δοχείο αδρανείας τίθεται πλέον σε λειτουργία συντήρησης μικρού εύρους θερμοκρασιών το οποίο σε αντίθεση με τις μεγάλες αυξομειώσεις αποφέρει μικρότερη κατανάλωση.

Ο λέβητας δε χρειάζεται να καταπολεμήσει τη θερμική αδράνεια του νερού σε τόσο μεγάλο βαθμό μειώνοντας τις δαπανόμενες θερμίδες!

Ένα απλό συγκριτικό καθημερινό παράδειγμα είναι η λειτουργία ενός αυτοκινήτου σε ένα αυτοκινητόδρομο και εντός πόλης. Η διαφορά της κατανάλωσης στις έντονες αυξομειώσεις της πόλης είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη σταθερή λειτουργία στον αυτοκινητόδρομο.



Προτεινόμενη Συνδεσμολογία Δοχείου Αδρανείας:


Θέτοντας τη λογική ότι το δοχείο αδρανείας είναι η "καρδιά" του συστήματος θέρμανσης συνδέουμε παράλληλα σε αυτό την πηγή ή κάθε πηγή θέρμανσης που διαθέτουμε (λέβητας, ηλιοθερμία, γεωθερμία, ηλεκτρική αντίσταση κτλ).

Οι κυκλοφορητές τροφοδοτούνται από το δοχέιο αδρανείας.

Ρυθμίζουμε τις πηγές θέρμανσης να έχουν ως μοναδικό "σκοπό" τη διατήρηση της θερμοκρασίας του δοχείου αδρανείας στην επιθυμητή θερμοκρασίας και διαχωρισμένη λειτουργία κυκλοφορητών.

Έτσι η πρόσληψη θερμίδων γίνεται συνεχώς σε λειτουργία συντήρησης, στο μικρότερο δυνατό θερμοκρασιακό έυρος και εκμεταλλευόμαστε με το πλέον αποδοτικό πλάνο τις πηγές θέρμανσης κάνοντας τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.


Είδη Δοχείων αδρανείας:

Απλά, με εναλλάκτη ή με διπλό εναλλάκτη.


  • Τα απλά είναι δοχεία που το περιεχόμενο νερό είναι κοινό με το κύκλωμα του συστήματος θέρμανσης.

  • Με μονό εναλλάκτη. Σε αυτή την περίπτωση το κύκλωμα θέρμανσης είναι κλειστό με το κύκλωμα του εναλλάκτη και οι πηγές θέρμανσης θερμαίνουν το περιεχόμενο νερό του δοχείου και συνεπώς επαγωγικά το νερό του εναλλάκτη.

  • Με διπλό εναλλάκτη. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο ίδιο με το μονό εναλλάκτη, μόνο που εδώ υπάρχει και ένας δεύτερος εναλλάκτης για το Ζεστό Νερό Χρήσης. Συνήθως τοποθετείται χαμηλά ο εναλλάκτης του ΖΝΧ όπου το νερό έχει χαμηλότερη θερμοκρασία καθώς οι θερμοκρασίες του ΖΝΧ είναι συνήθως χαμηλότερες από του συστήματος θέρμανσης.

  • Με επιπλέον ηλεκτρική αντίσταση.



Τι να προσέξουμε:


Θέλει προσεκτική συντήρηση. Επειδή οι μεταλλικές επιφάνειες που έρχεται σε επαφή το νερό αυξάνονται αλλά και ταυτόχρονα διαφοροποιούνται(ποικιλία μετάλλων από διαφορετικές συσκευές και κυκλώματα) υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διαβρώσεων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε όλα τα συστατικά του συστήματος θέρμανσης. Ένα ανώδειο και ειδικότερα ένα stop cor κρίνονται απαραίτητα καθώς και η ετήσια συντήρησή τους.

Το κύκλωμα εκτόνωσης. Επειδή τα λίτρα του θερμαινόμενου νερού πολλαπλασιάζονται, θα πρέπει να παραμετροποιηθεί και το σύστημα εκτόνωσης. 
Στην περίπτωση διάταξης κλειστού κυκλώματος εκτόνωσης θα πρέπει να υπάρξει δοχείο εκτόνωσης ίσο με το 80% του συνολικού όγκου του κυκλώματος.
Στην περίπτωση διάταξης ανοιχτού δοχείου θα πρέπει να αυξήσουμε τον όγκο της δεξαμενής.

Επιλογή μεγέθους:


Η επιλογή του μεγέθους του δοχείου αδρανείας πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη αρμόδιου Μηχανικού λαμβανοντας υπόψη, το είδος και το μέγεθος του συστήματος θέρμανσης, το θερμοκρασιακό εύρος του συστήματος, τις πηγές θέρμανσης, το είδος του δοχείου αδρανείας (με εναλλάκτη ή όχι)  και τέλος τη δυναμική των πηγών θέρμανσης.

Επιλογή δοχείου αδρανείας:


Το δοχείο αδρανείας, για να είναι ήσυχος ο καταναλωτής, θα πρέπει να φέρει πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας, σήμανση CE και εγγύηση.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Να προσέξετε τη μόνωση του Δοχείου Αδρανείας!




Ενδεικτική συνδεσμολογία Δοχείου Αδρανείας με: Λέβητα, Ηλιακό Θερμοσίφωνα 3πλής Ενέργειας και κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Πηγή:  www.alfa-therm.eu
του Αριστοτέλη Τσεκούρα.

Για αναδημοσίευση παρακαλώ να αναφέρεται η ΠΗΓΗ της ανάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου